Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko chce zavést pokuty za nepřístojné chování zákonodárců

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)
Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Slovenská koalice připravila nová pravidla pro jednání Národní rady. Má se například zkrátit délka vystoupení poslanců ve sněmovně, norma počítá také s pokutami za nepřístojné chování zákonodárců. Opozice nesouhlasí.

Poslanci budou nově moci k projednávaným materiálům ve sněmovně hovořit od řečnického pultu zpravidla nejdéle 20 minut. V současnosti sice zákonodárci mohou rozhodnout o zkrácení rozpravy, v praxi toto ustanovení ale neuplatňují.

Poslanci již podle předlohy nebudou moci v jednacím sálu sněmovny používat mobilní telefony, vnášet do ní transparenty ani jídlo. V případě provinění bude moci předsedající schůze vykázat poslance z jednání na zbytek dne, s výjimkou účasti potrestaného zákonodárce na hlasování.

Za narušování pořádku během schůze parlamentu bude poslanci také hrozit pokuta až 2000 eur (54.000 Kč), což zhruba odpovídá základnímu platu zákonodárce, ke kterému slovenští poslanci pobírají další příplatky a nezdaněné náhrady.

Nová pravidla jednacího řádu sněmovny připravili koaliční poslanci poté, co zástupci opozice při pokusu odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka rozvinuli v Národní radě transparent či dříve vysypali u řečnického pultu imitace bankovek. Před třemi lety zase došlo k potyčce mezi poslanci, kterou způsobila papírová figurína premiéra Roberta Fica, jež v parlamentu instalovala opozice.

Chystané změny jednacího řádku kritizovali zástupci opozičních stran, kteří je označili za nedemokratické a namířené právě vůči opozici. Omezení délky vystoupení poslanců přirovnali k praktikám autoritářského expremiéra Vladimíra Mečiara.

Šéf sněmovny Andrej Danko ale výtky odmítl. "Pokud poslanci předloží důkazy o nedemokratických praktikách, představí alespoň jeden nedemokratický nástroj, osobně tuto novelu stáhnu," uvedl.

Témata:  Slovensko Národní rada Slovenské republiky

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy