Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonští poslanci se opět neshodli na jménu nového prezidenta, čeká je třetí kolo volby

Estonsko, ilustrační foto
Estonsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tallinn - Ani napotřetí se nezdařila volba nového prezidenta Estonska. Během tří kol hlasování v parlamentu nezískal žádný z uchazečů potřebnou dvoutřetinovou podporu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na volební komisi.

Ve třetím kole se dnes odpoledne utkali dva nejúspěšnější kandidáti z kola druhého: Siim Kallas z vládnoucí Reformní strany a Mailis Repsová z Estonské strany středu. Kallas po dnešním hlasování portálu Delfi řekl, že je zklamán nedostatkem spolupráce mezi politickými stranami, ale nemíní z voleb odstoupit.

Znamená to, že bude povoláno zvláštní voličské grémium, ve kterém budou mít většinu komunální politici. Předpokládá se, že zvolit prezidenta se pokusí 24. září.

Podle volební komise má předseda parlamentu nejpozději ve středu ohlásit termín volby hlavy státu ve voličském grémiu, tvořeném 101 poslanci a 234 představiteli místních samospráv.

Místní samosprávy mají své zástupce vybrat do 17. září. Předběžně se počítá s tím, že se grémium sejde 24. září. 

Témata:  Estonsko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy