Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron rezignoval na post ministra, chce se zaměřit na sovu prezidentskou kampaň

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž – O post francouzského prezidenta se bude ucházet dosahovaní ministr hospodářství Emmanuel Macron. Ten kvůli kandidatuře podal demisi, jeho funkci převezme ministr financí Michel Sapin.

O změně ve vláda informovala agentura Reuters s odvoláním na kancelář prezidenta Françoise Hollandea. Macron, jak s odvoláním na jeho spolupracovníky informovala francouzská média, se chce nyní plně věnovat své kandidátské kampani před prezidentskými volbami v příštím roce.

Průzkumy veřejného mínění dávají bývalému investičnímu bankéři naději na třetí místo ve volbě po bývalém premiérovi Alainu Juppém a vůdkyni krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové. Těsně za ním je pak bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Postavení socialisty Hollandea je dlouhodobě beznadějné.

Macron se rak definitivně rozchází se socialistickou vládou premiéra Manuela Vallse, se kterou měl dlouhodobé spory. V dubnu politik, který není členem Socialistické strany, založil vlastní politické hnutí pod názvem En marche! (Vpřed!).

List Le Figaro dnes napsal, že se Macron po oznámení demise nehodlá hned prohlásit za prezidentského kandidáta, aby nebyl označován za strůjce jakéhosi spiknutí proti prezidentovi Hollandeovi.

Témata:  Francie François Hollande

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy