Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro Islámský stát. Jeho mluvčí Adnání padl

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Mluvčí organizace Islámský stát (IS) abú Muhammad Adnání, padl u severosyrského městě Halab. Zprávu už potvrdili i džihádisté.

O smrti Adnáního dnes informovala americká monitorovací služba SITE s odvoláním na agenturu Amak napojenou na islamisty. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce.

Amak uvedla, že mluvčí IS byl zabit, když „dohlížel na operace s cílem odvrátit vojenskou kampaň proti Halabu".

Již letos v lednu se objevily informace, že Adnání byl v bojích zraněn. Znalec IS William McCants z centra Brookings tehdy uvedl, že ztráta Adnáního by byla velkou ztrátou pro vůdce IS abú Bakra Bagdádího, protože se o něm uvažovalo jako o jeho nástupci.

Asi osmatřicetiletý džihádista pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě Al-Káida. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům IS. Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů (121 milionů Kč) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy