Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt přijal nový zákon o stavbě kostelů. Moc toho ale nezměnil

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Křesťané žijící v Egyptě doufali, že nový zákon o stavbě kostelů uvolní časté restrikce ze strany úřadů. Norma, kterou v úterý schválili poslanci, ale podle kritiků změnu nepřinesla a křesťané nadále zůstávají občany druhé kategorie.

Křesťané patří mezi oddané příznivce prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jeho sliby byly ale plané. Jak nový zákon stanovuje, kvůli výstavbě kostela musí křesťané požádat místního guvernéra. Velikost kostela musí být "přiměřená" velikosti křesťanské komunity v oblasti. A guvernér by měl brát v úvahu i "zachování bezpečnosti a veřejného pořádku" v daném místě.

Výstavba kostelů je již dlouhá desetiletí jednou z nejcitlivějších otázek v Egyptě, kde deset procent z 90milionové populace tvoří křesťané. Konzervativní muslimové odmítají cokoli, co by mohlo představovat ohrožení pro, jak to oni nazývají, "islámský charakter" země.

Místní úřady proto často odmítají vydat povolení pro výstavbu nových kostelů, bojí se totiž protestů konzervativních muslimů. Právě kvůli tomu křesťané často kostely budují nelegálně nebo je zřizují z jiných budov, což často vyvolává nepokoje.

Témata:  Egypt křesťanství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy