Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum z Rakouska: Jakou podporu má boj proti migrantům?

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Opakované druhé kolo rakouských prezidentských voleb proběhne v říjnu. Očekává se, že výsledky budou poměrně těsné – stejně jako při minulé volbě, jejíž výsledky soud zrušil. Podle experta má ale jeden z kandidátů trochu navrch.

Asi 15 procent voličů uvádí, že je stále nerozhodnuto. Nezávislý kandidát s podporou zelených Alexander van der Bellen svého protikandidáta za svobodné Norberta Hofera těsně porazil, v květnu byl však výsledek voleb kvůli nesrovnalostem zrušen.

Průzkum, který byl zveřejněn asi měsíc před novými volbami a který prováděli výzkumníci organizace OGM pro list Kurier, ukázal, že většina Rakušanů, tedy asi 55 procent, se domnívá, že vyhlášení nové volby bylo „oprávněné". Píše to server The Local.

Devadesát jedna procent respondentů si je buď „velmi jistých" (75%) nebo „téměř jistých" (16%), že budou hlasovat ve druhém kole. Podle vedoucího OGM Wolfganga Bachmayera budou hrát klíčovou roli nerozhodnutí voliči. Poukázal na to, že 15 procent lidí si není jisto, koho bude volit a že 6 procent chce hlasovat pro jiného kandidáta než v minulém kole.

Dodal, že Van der Bellen si musí znovu zajistit podporu těchto zatím nerozhodnutých voličů, jejichž přízeň naposledy vedla k tomu, že si zajistil nepatrný náskok před Hoferem. Nedávno zveřejněný průzkum pro list Österreich ukázal, že Hofer by druhé volby vyhrál o několik procentních bodů.V novém průzkumu pro Kurier asi 38% respondentů uvedlo, že zvítězí Hofer, zatímco 34% je přesvědčeno, že se prezidentem stane Van der Bellen. Dalších 28% uvedlo, že neví.

Bachmaye se domnívá, že zvítězí Hofer – a to s ohledem na „probíhající a stále intenzivnější uprchlické krizi, integraci a bezpečnostním diskuzím - od útoků v Nice po komentáře od politiků jako Kern, Kurz a Doskozil".

Poukázal také na změny v Evropské unii a na brexit, přesto se domnívá, že v současné debatě budou hrát uprchlíci větší roli než problémy Unie. Euroskeptičtí svobodní mluví o odchodu z EU, netají se tím, že by na toto téma chtěli uspořádat referendum.

„Pokud se EU bude vyvíjet nesprávným směrem, místo aby se vrátila ke svým skutečným hodnotám, stane-li se více centralizovanou, a pokud do ní vstoupí Turecko, pak je podle mě na čase říci, že se budeme muset Rakušanů na členství zeptat," uvedl už dříve Hofer.

Proevropský Van der Bellen kritizoval postoj strany Svobodných a obvinil je z toho, že si „hrají s ohněm". Podle průzkumu provedeného listem Österreich na počátku tohoto roku, je asi 50% Rakušanů je proti odchodu z EU a pouze 30% je pro.

Témata:  Rakousko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy