Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenskem se potuluje záhadné zvíře. Jde o orlosupa?

Dunaj v Bratislavě, Slovensko
Dunaj v Bratislavě, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Žere malé děti, drtí lebky a krade ovce. I takové strašidelné mýty kolují o majestátním orlosupovi bradatém, který se v posledních dnech nečekaně objevil na Slovensku. Naposledy ho viděli v Belianských Tatrách.

Orlosup bradatý, slovensky bradáč žltohlavý, patří mezi nejohroženější a nejvzácnější dravce Evropy. Jeho početnost se odhaduje jen asi na 110 párů.

Živí se zdechlinami, ale je specialistou na kosti. Vynese si je do velké výšky a pak je pouští na skály, aby se rozdrobily na menší kousky, potom si je přijde posbírat. Takto dokáže rozbít i želvu. Pro televizi Markíza to řekl zoolog.

Protože má na sobě GPS vysílačku, na Slovensku vědí, že přiletěl z francouzských Alp. Pohybuje se v oblasti nejvyššších tatranských štítů. Byl ve Studené dolině, u Kriváně.

Jmenuje se Adonis, jméno mu dali v ostravské zoo, kde se narodil. Tento velmi vzácný druh chtějí zachránit právě v zoologických zahradách a odchovem v rehabilitačních stanicích.

Témata:  Slovensko zvířata Vysoké Tatry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy