Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čečenecský terorista zastřelený v Moskvě, měl v plánu utéct do Německa

Terorismus
Terorismus
Foto: saharareporters.com

Moskva – Čečenec a příznivce Islámského státu, kterého při útoku sekerou v Moskvě tento měsíc zastřelila policie, měl v plánu přestěhovat se do Německa, kde žije jeho rodina.

O plánech islamisty informovala agentura Reuters s odvoláním na sousedy z islamistovy vsi. Podle lidí, kteří zastřeleného znali, mladík opustil rodnou ves v Čečensku 12. srpna, aby se vydal na cestu do Německa, kam před třemi měsíci odjel jeho otec a nevlastní matka.

Usman Murdalov (21) a Sulim Israilov (18) se však o pět dní později vrhli se sekyrami na kontrolní stanoviště dopravní policie na severovýchodním okraji Moskvy. Ve videu, zveřejněném následující den, slibovali věrnost IS a pomstu „za smrt našich bratří a sester v Sýrii a Iráku".

Mluvčí braniborského ministerstva vnitra Ingo Decker se zdržel vyjádření k Murdalovovi a jeho příbuzných. Řekl však, že „skoro všichni islamisté a podezřelí z terorismu", odhalení v zemi, pocházeli z muslimských oblastí Ruska, „a ne z Iráku či Sýrie".

Ve vsi Valerik, kde islamista žil v rodinném domu, tvrdili, že Murdalov žádal úřady o vydání pasu a uspěl, takže mohl odcestovat do Německa. „Neměl víza, ale jeho rodina, která odjela dříve, taky víza neměla," řekl nejmenovaný příbuzný. „Projeli ilegálně Polskem v autě," dodal soused. Proč Murdalov změnil plán, ale vesničané neví.

Podle mluvčího Deckera místní úřady vědí o 80 podezřelých z islámského extremismu, desítky z nich již mají bojové zkušenosti. Většinou jde o Kavkazany. Odhaduje se, že na Blízkém východě v řadách islamistů válčí okolo 10.000 radikálů z Ruska a dalších postsovětských zemí.

Témata:  terorismus Rusko Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy