Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v Kodani: Tři zranění, útočník byl dopaden

Dánsko, Kodaň
Dánsko, Kodaň
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánským hlavním městem Kodaní v noci otřásla střelba. Dva policisté a jeden zahraniční turista byli zraněni. Střelec z místa utekl, policii se ho ale podařilo vypátrat. Při zatýkání střelec utrpěl velmi vážná zranění, informovala dnes agentura DPA.

Totožnost střelce policie podle svého prohlášení zná, podrobnosti o něm ale zatím nezveřejnila. Jeden ze strážníků je v kritickém stavu, kulka ho zasáhla do hlavy. Incident se odehrál ve čtvrti Christiania v Kodani ve středu večer.

Jeden policista byl postřelen do nohy, zatímco jiný jeden utrpěl zranění hlavy, potvrdila policie ve svém prohlášení. Jeden civilista byl zasažen kulkou do stehna.

Střelbu odstartoval pokus dvou policejních důstojníků v civilu zatknout muže, který ovšem vytáhl pistoli a postřelil je, potvrdil kodaňský policejní ředitel Thorkild Fogde na tiskové konferenci. Muž je policii známý a je mimo jiné zapletený do obchodu s drogami.

Střelec z Christianie utekl, dnes ráno se ho ale policistům podařilo vypátrat a dopadnout. Při zatýkání na policisty znovu střílel, ti ale palbu opětovali a muže postřelili. Nyní je v nemocnici v kritickém stavu.

Christiania je známá také jako Svobodné město Christiania a je to polonezávislá anarchistická komuna ležící na území Dánska. Byla prohlášena autonomní oblastí 26. září 1971. Podle Wikipedie má asi 850 obyvatel a její území zaujímá rozlohu 34 hektarů. Christiánie se pokládá za samostatný mikronárod, který není součástí EU. Používá vlastní měnu, løn. Hlavním zdrojem příjmů pro Christiánii je vybírání vstupného od turistů, pořádání koncertů, prodej ekologicky pěstované zeleniny a výrobků uměleckých řemesel.

Christiania je zdrojem kontroverze od svého vzniku. Až do roku 2004 tam úřady tolerovaly obchodování s marihuanou, ale pak se postavily proti. Od té doby jsou v Christianii časté policejní razie i konflikty s komunitou.

Témata:  Dánsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy