Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko má novou koalici: Vláda Roberta Fica se zúžila na tři strany. Jaké změny nastanou?

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Bratislava - Slovenská čtyřkoalice se po necelém půl roce od parlamentních voleb zúžila na trojkoalici. Vypadla nejmenší strana Síť. Na vládní politice se tím nic nemění.

"Nedošlo k žádným změnám v programových prioritách. Tato koalice je schopna řídit tento stát. Proti této koalici neexistuje alternativa," řekl premiér Robert Fico (Směr-SD) po dnešním podpisu nové koaliční smlouvy s předsedy Slovenské národní strany a strany Most-Híd.

Směr-SD, SNS a Most-Híd mají ve 150členné sněmovně spolu s přeběhlíky ze Sítě dohromady 79 poslanců, tedy potřebnou většinu.

Ke změně poměrů v koalici došlo v srpnu poté, co stranu Síť po rozkolu opustilo pět ze sedmi poslanců, kteří se následně dohodli na spolupráci s Mostem-Híd. Již krátce po březnových volbách a před nástupem nynější vlády do úřadu ze Sítě odešli tři zvolení poslanci, a to na znamení nesouhlasu s povolební spoluprací strany se Směrem-SD.

Témata:  Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy