Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři se bouří. Anglii čeká další stávka, zruší se 100 tisíc operací

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Londýn - Anglii čeká další stávka lékařů před atestací. Protest, do kterého se v polovině září zapojí 55 tisíc mediků, bude pětidenní a musí se zrušit na 100 tisíc plánovaných operací.

Mladí lékaři odmítají pracovní smlouvu, kterou vypracovala vláda a podle níž by měli víc pracovat o víkendech a proplácelo by se jim méně přesčasů. Vláda výměnou nabízí zvýšení jejich základního platu o 13,5 procenta. Lékaři to však odmítají a tvrdí, že nové podmínky zhorší jejich motivaci a tím i zdravotní péči pro pacienty.

Stávka potrvá od 12. do 16. září a mladí lékaři s méně než desetiletou praxí zastaví práci každý den od 08:00 do 17:00 místního času.

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt vyhlášení stávky kritizoval. Podle něj protestní akce poškodí pacienty, protože bude nutné zrušit na 100.000 plánovaných operací a kolem milionu dohodnutých kontrol v nemocnicích. Oznámení protestní akce kritizovaly i nemocnice, podle nich je 12 dnů do zahájení stávky příliš málo na to, aby bylo možné se na situaci důkladně připravit.

Zatím poslední stávka proběhla na konci dubna a trvala dva dny, muselo se kvůli ní zrušit přes 12 tisíc operací.

Témata:  Velká Británie stávka lékaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy