Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opakování prezidentských voleb v Rakousku je za dveřmi. Tentokrát žádné problémy nebudou, slibuje ministr vnitra

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - 2. října se budou v Rakousku konat prezidentské volby. Výsledek těch minulých z 22. května zrušil ústavní soud kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Ministr vnitra Wolfgang Sobotka slibuje, že žádné potíže tentokrát nenastanou.

Volby v květnu vyhrál nezávislý kandidát Alexander Van der Bellen. Podle průzkumů má v opakované volbě větší šanci uspět jeho rival, člen pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer.

Členy volební komise odborníci ministerstva vnitra ještě jednou proškolili, uvedl Sobotka v rozhovoru s agenturou DPA. "Kromě toho jsme vydali vzhledem ke složitosti (volebního) zákona ještě 70stránkový návod," zdůvodnil ministr svůj optimismus.

V následujících dnech by se mělo rozhodnout také o tom, zda se prezidentských voleb budou účastnit také pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ačkoli to řada rakouských politiků odmítá, lidovec Sobotka se vyslovil pro.

Po hlasování chystá ministr Sobotka reformu volebního zákona, aby se květnový debakl už neopakoval.

Témata:  Rakousko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy