Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie má nová opatření proti terorismu, přitvrdí v boji s Islámským státem

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Australský premiér Malcolm Turnbull dnes představil nová protiteroristická opatření a slíbil přitvrdit vůči Islámskému státu. Zároveň ale varoval před vyvoláváním obecné nedůvěry k muslimům.

Vláda chce parlamentu předložit změny v nejbližších několika měsících. Austrálie počítá s vytvořením nového trestného činu "obhajování genocidy". Tato změna umožní policii zatknout dříve člověka, který radikalizuje ostatní. Soudy mají napříště získat pravomoc snáze preventivně uvěznit osobu podezřelou, že by mohla v nejbližších dvou týdnech spáchat teroristický útok.

Vláda také chce, aby soudy směly na neurčito ponechat za mřížemi osoby odsouzené za teroristické zločiny, pokud i po odpykání trestu představují hrozbu. Toto opatření by se nyní mohlo vztahovat na téměř 50 lidí.

Podezřelí už od 14 let věku mají mít v budoucnu povinnost nosit zařízení na kontrolu pohybu či dodržovat zákaz vycházení. Tato opatření lze nyní aplikovat pouze na lidi starší 16 let. Právní definice bojovníků extremistických organizací bude rozšířena, aby zahrnovala i ty, kteří tyto ozbrojence podporují.

Turnbull čelí tlaku poslanců, kteří požadují zastavení přistěhovalectví muslimů a oslabení zákazů týkajících se takzvaných nenávistných projevů.

"Nemůžeme být úspěšní, když vytvoříme dělicí linie, ať už podněcováním nedůvěry uvnitř muslimské komunity nebo vyvoláváním strachu z muslimů v širší společnosti," řekl premiér v parlamentu, když kritizoval fakt, že v Austrálii vzrůstá krajně pravicový extremismus namířený obecně proti muslimům

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy