Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Raketa s družicí Facebooku vybuchla na rampě mysu Canaveral

Raketa s družicí Facebooku vybuchla na rampě
Raketa s družicí Facebooku vybuchla na rampě
Foto: YouTube

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX explodovala na odpalovací rampě na floridském mysu Canaveral. Měla vynést historicky první družici společnosti Facebook. Ta ji chtěla využít k připojení chudých afrických regionů k internetu. Raketa vybuchla během testů.

Výbuch zaznamenali několik kilometrů daleko. Okamžitě po explozi se z místa, odkud měla raketa startovat, začal valit hustý černý dým. Společnost později informovala, že při explozi nebyl nikdo zraněn. 

Podle SpaceX došlo při zkušebním zapalování motorů k "anomálii" na startovací rampě, která způsobila zničení lodě a nákladu, uvedla agentura Reuters.Společnost SpaceX využívá rakety Falcon 9 k vynášení vesmírné lodi Dragon, která zásobuje Mezinárodní vesmírnou stanici. SpaceX dokonce chystá také verzi lodě Dragon určené pro přepravu až sedmi astronautů.Kromě toho na konci letošního roku chtěla společnost vypustit první "recyklovanou" raketu Falcon 9, kde by použila první stupeň, který již jednou ve vesmíru byl. Právě na opětovném využití technologií postavila společnost vlastněná miliardářem Elonem Muskem svojí filosofii.

Témata:  raketa Falcon 9 raketa SpaceX

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy