Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není důležité, kdo se naboural do dat demokratů v USA. Zásadní je obsah, tvrdí Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Na americkou Demokratickou stranu v dubnu zaútočili hackeři. Ruský prezident Vladimir Putin dnes zopakoval své dřívější prohlášení, že netuší, kdo za kybernetickým úrokem stojí.

V závěru července, těsně před nominačním sjezdem demokratů, zveřejnil 20.000 ukradených e-mailů server WikiLeaks. Část z nich naznačovala, že vedení demokratů v primárkách preferuje Hillary Clintonovou před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Prozrazení vyvolalo ve straně skandál.

"Je vůbec podstatné, kdo se do těchto dat naboural? Důležitý je obsah, který byl předán veřejnosti. Není třeba odvracet pozornost veřejnosti od podstaty problému vyzdvihováním méně závažných věcí spojených s pátráním po tom, kdo to udělal," řekl šéf Kremlu v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

"Ale chci vám znovu říci, že o tom nevím vůbec nic a na státní úrovni to Rusko nikdy neudělalo," uvedl Putin. Potvrdil tak dřívější odmítavou reakci Moskvy na obvinění, která zazněla z vedení Demokratické strany.

"Víme, že ruské zpravodajské služby se nabouraly do počítačů DNC (vedení demokratů) a víme, že zařídily zveřejnění mnoha e-mailů," řekla Clintonová koncem července televizi Fox News.

Témata:  Vladimír Putin hackeři Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy