Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie objevila nelegální islámskou školu. Děti mohly být v ohrožení, varuje ministerstvo

islám
islám
Foto: Pixabay

Paříž – Policie na východním předměstí Paříže odhalila neregistrovanou a tudíž nelegální islámskou školu. V ní bylo podle tamních médií vzděláváno asi 20 děti ve věku od šesti let. Podle úřadů byli tito žáci „v ohrožení indoktrinace“.

Podle listu Le Parisien byla ve středu ve městě Villiers-sur-Marne objevila neregistrovaná škola, která fungovala přímo v tamní mešitě. Výuka probíhala v prvním patře budovy. Hodiny Koránu v ní denně navštěvovalo 15 až 20 dětí ve věku od šesti do dvanácti let.

Ministerstvo vnitra v souvislosti se školou mluví o tom, že děti byly „ohroženy indoktrinací". Místní prokurátoři dodávají, že děti byly v nebezpečí, že se změní v „džihádistické rekruty".

Zatčeni byli tři muži, včetně tamního imáma. Úřady nyní uvažují, zda jim nadále povolí žít ve Francii, píše server The Local.

Ministerstvo uvedlo, že případ byl součástí vládního „boje proti radikálnímu islamismu, který je prováděn všemi možnými prostředky v souladu se zákonem".

Ilegální škola „L'École des Petites Abeilles", česky „Škola malých včeliček", byla údajně zřízena asi před dvěma lety. Saïd Merabet, mluvčí mešity Al-Islah k tomu řekl: „Pronajali jsme škole velký pokoj v prvním patře, ale mysleli jsme, že je všechno v pořádku; tři nebo čtyři učitelé se střídali při výuce."

„Máme nedostatek finančních prostředků. Pronajímání místnosti škole nám umožnilo zaplatit účet za elektřinu," dodal. Jeden z místních úředníků řekl, že existence školy byla něco jako veřejné tajemství, které jen bylo třeba ověřit policejním zátahem.

Středeční akce se podle stanice France 3 zúčastnilo asi 40 policistů. List Le Figaro uvedl, že mešita Al-Islah navštěvovalo dvanáct lidí, kteří byli odsouzeni za jejich vazby na džihádisty v Sýrii.

„Lidé mluví o naší mešitě nesmysly, což je demoralizující. Nejsme radikální islamisté. Každý pátek, náš imám káže o nutnosti bojovat proti extremismu," dodal Marabet. Mluvčí místní radnice dodal, že zátah byl proveden ve spolupráci s představiteli mešity.

Témata:  muslimové Francie Islám

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy