Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vandal chodí po horách a ničí kříže. A lidé ho podporují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Neznámý vandal se po nocích toulá po německých horách se sekerou v ruce a kácí křesťanské kříže na vrcholcích. Bavorská policie zaznamenala už třetí případ. Ne všem ale jeho chování vadí, podle mnohých totiž kříže do hor vůbec nepatří.

Tři velké dřevěné kříže na vrcholcích hor se za poslední tři měsíce staly terčem vandala nedaleko bavorského zimního střediska Garmisch-Partenkirchen, které leží nedaleko rakouských hranic. Jako první pokácel kříž na Dudl-Almu, druhý stál na Prinzkopfu a minulý týden se mu znelíbil kříž na hoře Schafreuter, která měří více než dva tisíce metrů.

Podle policie se musí jednat o zkušeného horala, řádí totiž pod rouškou tmy a noční výstup na tak vysoké hory je velmi nebezpečný. K ničení křížů používá pilu a sekeru. Svědci ho popsali jako muže mezi 30 a 40 lety, vysokého asi 180 cm, s krátkými světlými vlasy a vypouklým břichem. Vyvrátilo se tak původní podezření, že pachatelem mohl být muslimský uprchlík.

Ne všem toto protikřesťanské chování vadí. Rozpoutalo totiž debatu o tom, jestli mají kříže v horách vůbec být. Lidé, kteří jsou jiného vyznání nebo dokonce ateisté se totiž cítí vystavováním křesťanských symbolů na veřejných místech diskriminováni.

S takovým názorem souhlasí i světoznámý horolezec Reinhold Messner. Vandalismus sice odsoudil, jedním dechem ale dodal, že jemu by kříže nechyběly. "Kříž je nepochybně důležitý křesťanský symbol, který ale nepatří na vrcholky hor," řekl Messner pro Süddeutsche Zeitung. Hory by podle něj měly patřit všem, ne jen křesťanům. Využití křížů je navíc téměř nulové, často ani neoznačují opravdový vrchol hory.

Témata:  náboženství hory Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy