Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy hrají významnou roli v agresi v Jemenu, tvrdí vůdce povstalců

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Saná - Vůdce jemenských šíitských povstalců Abdal Málik Hútí ve svém vůbec prvním zveřejněném rozhovoru od začátku války v roce 2014 zkritizoval Spojené státy. USA podle něj poskytují logistickou podporu a politické krytí pro letecké údery, které v Jemenu podniká arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Spojené státy jsou klíčovým spojencem Saúdské Arábie, která se kvůli leteckým úderům v Jemenu stala terčem kritiky. Nálety totiž opakovaně usmrtily civilisty. Rijád podporuje prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

"Spojené státy hrají významnou roli v agresi...včetně poskytování logistické podpory pro letecké a námořní údery, poskytování různých zbraní...a politického krytí pro agresi, včetně ochrany před tlakem lidskoprávních organizací a OSN," uvedl vůdce povstalců.

Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které však ukončení sporu nepřinesly. Americký ministr zahraničí John Kerry v srpnu oznámil, že se během rozhovorů v Saúdské Arábii shodli se zástupci států Perského zálivu a OSN na znovuzahájení rozhovorů s cílem vytvořit vládu národní jednoty.

Témata:  Jemen USA Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy