Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedali jste nám peníze, neplníte sliby, zuří Erdogan kvůli chování EU

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/Brusel - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opět vyčetl Evropské unii, že Ankaře nepřispěla šesti miliardami eur na náklady spojené se třemi miliony uprchlíků v Turecku. Brusel se proti takovému tvrzení ohradil.

Erdogan prohlásil, že ze slíbených miliard obdrželo Turecko jen velmi málo. "Co se stalo? Podpora, která byla doposud poskytnuta, činí jen 183 milionů eur (pět miliard Kč)," zdůraznil Erdogan. "A nedali to nám, ale dali to UNICEF (Dětskému fondu OSN). Žádná země nemůže čelit krizi sama. Bohužel sliby v této otázce (EU) neplní," dodal.

Mluvčí diplomacie Evropské unie Maja Kocijančičová se proti Erdoganovým slovům ohradila s prohlášením, že dohoda o peněžní pomoci se vztahuje přímo k financování potřeb uprchlíků a že peníze tudíž směřují přímo tam, kde jsou k okamžitému užitku.

"Evropská unie respektuje své závazky v rámci prohlášení EU a Turecka," napsala v reakci pro agenturu AP s tím, že během posledních měsíců Brusel dokonce svou pomoc urychlil. Kocijančičová dodala, že z prvních tří miliard eur již bylo vyčleněno na pomoc 2,2 miliardy.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy