Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O míru na Ukrajině chtějí jednat Merkelová a Hollande na summitu největších světových ekonomik

Jednání o Ukrajině v Minsku
Jednání o Ukrajině v Minsku
Foto: RIA Novosti

Évian - Francouzský prezident François Holland a německá kancléřka Angela Merkelová htějí na dvoudenním summitu skupiny největších světových ekonomik G20, který začne v neděli v Číně, jednat i o pokroku v ustrnulém mírovém procesu na východní Ukrajině.

Dnes to po setkání s Hollandem v Évianu podle agentury DPA prohlásila německá kancléřka. "Německo a Francie se na tom velmi dobře shodly," řekla Merkelová.

Takzvaný minský mírový proces, který stanovuje cestu k usmíření, nyní nevykazuje žádné pokroky. Rusko, Ukrajina a proruští separatisté se navzájem obviňují z přešlapů proti mírové dohodě.

Oba politici se spolu setkali v Évianu u příležitosti podnikatelského fóra. Tématem hovoru obou státníků byl i budoucí odchod Británie z Evropské unie: v této souvislosti se Merkelová s Hollandem shodli na potřebě rychlých rozhodnutích v otázkách vnitřní bezpečnosti a digitalizace hospodářství. 

Témata:  François Hollande Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy