Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pět dní připlulo do Evropy 15 tisíc lidí, zoufalá Itálie žádá o pomoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Itálie vyzvala libyjského premiéra Fáize Sarrádže ke spolupráci s cílem zastavit migrační vlnu. Jen za posledních pět dní přeplulo Středozemní moře přes 15 tisíc uprchlíků.

"Naléháme na libyjskou vládu národní jednoty, aby se zapojila do spolupráce na vyšší úrovni," řekl italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. Z Libye, jejíž instituce jsou po občanské válce rozvrácené, migranti snadno proudí k břehům Sicílie.

Italská vláda v prohlášení uvedla, že v plánu je zřízení společné italsko-libyjské komise, která by se zabývala strategií, jak proud migrantů zmírnit.

Podle oficiálních údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo italské ministerstvo vnitra, loni do konce srpna připlulo do Itálie 116.149 lidí, letos úřady za stejné období napočítaly 118.903 uprchlíků.

Problémem současné Libye je i nejednota mocenských frakcí přetrvávající navzdory vzniku společné vlády. Za jednoho z klíčových představitelů opozice je považován generál Chalífa Haftar.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy