Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíkům pomáhat musíme, i když má migrace sva rizika, říká německý prezident Gauck

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Spolkový prezident Joachim Gauck se ve sném dnešním projevu ke Dni vlasti věnoval také uprchlické krizi. Německo podle něj musí dostát svému závazku pomáhat běžencům. Zároveň ale musí řešit otázku, jak plnit tuto právní a morální povinnost, aniž by byla ohrožena stabilita země.

"Zůstaneme věrni našim základům demokracie a práva. A budeme nadále formováni duchem humánnosti a postojem otevřenosti, připravenosti pomáhat a lidskosti vůči pronásledovaným, vyhnaným a práv zbaveným. To zůstane naším typickým znakem. To chceme, toho se nevzdáme," uvedl německý prezident.

V asi půlhodinovém projevu srovnal osud před více než 70. lety vyhnaných Němců s dnešními uprchlíky. "Existenciální zkušenost ztráty domova je uprchlíkům na celém světě společná," řekl Gauck několika stovkám převážně starších přítomných. Dnešní uprchlíci stejně jako dříve vysídlení podle něj prožívají složitou a často traumatickou cestu z domova.

Zároveň zdůraznil rozdíly, které mezi oběma příklady vidí. Tehdejší vyhnanci hovořili stejným jazykem, vyznávali stejné náboženství a patřili ke stejné kultuře, podotkl.

"Žádná země, která přijímá lidi potřebující ochranu, nemůže zcela vyloučit, že se mezi běžence přimíchají i lidé, kteří zemi, která je přijme, chtějí škodit, nebo že se po příchodu radikalizují," prohlásil Gauck.

Témata:  Joachim Gauck Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy