Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí Kurdové protestují proti Erdoganovi. V Kolíně se sešly tisíce lidí

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Kolín nad Rýnem - Kurdové na dnešek svolali do německého Kolína nad Rýnem protest proti politice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dorazilo už několik tisíc lidí.

Organizátoři očekávají, že proti tureckému prezidentovi přijde do kolínské čtvrti Deutz na pravém břehu Rýna demonstrovat až 30.000 lidí.

Podle organizátorů je akce zaměřená hlavně proti "diktátorskému chování" tureckého prezidenta po červencovém zmařeném pokusu o převrat. Odsoudit chtějí také tureckou intervenci do severní Sýrie.

Komplikace by mohl způsobit fakt, že policie podle listu Kölner Stadt-Anzeiger na mostě vedoucím z centra města na místo demonstrace nalezla opuštěný batoh. Most uzavřela a povolala pyrotechniky.

Na mnoha plakátech a vlajkách v rukou účastníků se objevil portrét Abdullaha Öcalana, vězněného vůdce Strany kurdských pracujících (PKK), informovala agentura DPA.

Öcalana Turecko vězní od roku 1999. Byl odsouzen za velezradu, vraždu a členství v teroristické organizaci. PKK považuje za teroristickou organizaci nejen Turecko, ale také USA či Evropská unie. V Německu je zakázaná od roku 1993. Podle kolínského policejního prezidenta Jürgena Mathiese mohou lidé během demonstrace ukazovat Öcalanovy portréty, nikoli však symboly samotné PKK.

Témata:  demonstrace v Německu Recep Tayyip Erdogan Kurdové

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy