Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama jednal se Si Ťin-pchingem, řeč byla o Jihočínském moři i KLDR

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chang-čou - Americký prezident Barack Obama se dnes v čínském Chang-čou setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Na programu jednání byla kybernetická bezpečnost, jaderný program KLDR či situace v Jihočínském moři.

Obama do Číny dorazil den před zahájením dvoudenního summitu skupiny největších světových ekonomik G20. Na okraj vrcholné schůzky se sejde také se svým tureckým kolegou Recepem Tayyipem Erdoganem. Jednat by měl i s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Obama nastolil i otázku dodržování lidských práv v Číně, informovala agentura Reuters. Americký prezident také vyzval Peking, aby přijal nedávné rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu, podle kterého nemá Čína nárok na strategické ostrovy v Jihočínském moři. Peking verdikt soudu odmítá uznat.

Obama čínského prezidenta vybídl rovněž k užší spolupráci v otázce severokorejského jaderného programu a rovněž k dodržování lidských práv v Číně, obzvlášť náboženské svobody.

"Prezident (Obama) znovu potvrdil, že Spojené státy budou spolupracovat se všemi zeměmi v regionu v zájmu dodržování mezinárodního práva, nerušeného obchodování a svobody plavby a přeletů," dodal Bílý dům ve vyjádření.

Témata:  Barack Obama Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy