Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posíláme Kyjevu smrtící munici. Ukrajina není sama, vzkazuje Litva

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Vilnius - Litva vůbec poprvé od vypuknutí krize v Donbasu v dubnu 2014 oznámila, že dodává Ukrajincům smrtící výzbroj. Vilnius má dlouhodobě napjaté vztahy s Ruskem, vítá proto rostoucí přítomnost vojáků NATO v Pobaltí

Litevci v pátek předali Ukrajincům asi 150 tun munice, vesměs nábojů ráže 5,45 milimetrů do útočných pušek AK-74, což je novější verze kalašnikova. Ty Litva ze své výzbroje už vyřadila. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího litevského generálního štábu.

"Posíláme Ukrajině poselství, že není sama," řekl ministr obrany Juozas Olekas. "Litva důsledně pomáhá Ukrajině při obraně územní celistvosti a vlastních hodnot a rádi bychom jí nadále pomáhali, seč můžeme," dodal.

Litva loni odmítla ruské stížnosti, že předchozími dodávkami smrtící výzbroje Ukrajině porušuje své mezinárodní závazky. Nabídla také léčbu zraněných ukrajinských vojáků ve svých nemocnicích a vyslala na Ukrajinu vojenské instruktory. Litevský ministr zahraničí v pondělí vybídl k zachování sankcí proti Rusku.

Témata:  Litva zbraně Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy