Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy v muslimské komunitě: Kvůli oslavě svátku se mohou věřící dostat do problémů

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

New York – Nejen američtí muslimové mají velký strach. Bojí se, že by mohli být cílem násilných útoků. Jejich svátek Eid al-Adha, tedy svátek oběti, by totiž letos mohl připadnout přesně na 11. září, tedy na výročí teroristického útoku v New Yorku.

Poprvé od 11. září 2001 může tento muslimský svátek připadnout právě na den, kdy si Spojené táty připomínají 2996 obětí teroristických útoků na newyorská dvojčata a na budovu Pentagonu. Vedle mrtvých si útoky vyžádaly na 6 tisíc zraněných.

Letošní patnácté výročí útoku se možná překryje s muslimským svátkem a to vyvolává v muslimské komunitě obavy. Datum svátku je přitom určeno lunárním kalendářem a akademiky. Termín oslavy se už v minulých letech pohyboval kolem 11. září, dosud se mu ale vyhýbal.

Server Express v té souvislosti přináší slova britské muslimské rady, podle které je fakt, že se obě události letos kryjí, náhodný. „Islámské svátky vychází z lunárního kalendáře a tak každý měsíc začíná ve chvíli, kdy vychází nový měsíc," popisuje mluvčí rady.

„Letos existuje šance, že Eid připadne na 11. září, ale to by bylo zcela náhodné. Slaví se 10. dne měsíce dhú'l-hidždža islámského kalendáře. Jelikož se jedná o lunární kalendář, tam je každoroční posun o 10 až 11 dní, což znamená, že Eid nikdy připadá na stejný den," popisuje zástupce muslimů.

Bývalý džihádistický extremistista a dnešní předseda anti-extremistické Quiliamovy nadace Maajid Nawaz vyzval lidi, aby „nepřekrucovali" a "špatně neinterpretovali" fakt, že oslava může připadnout na 11. září.

Strach mají především muslimové v USA. Právě tam totiž roste anti-islámská rétorika – především mezi fanoušky Donalda Trumpa, který mluvil třeba o zákazu vstupu muslimů do Spojených států.

Na sociálních sítích se dokonce objevily zprávy muslimů, kteří se bojí svátek Eid slavit, protože by se mohli stát terčem útoků a protože by to pak Trump mohl využít jako „důkaz", že muslimové 11. září oslavují – což prohlašoval už dříve.

Robert McCaw, šéf Rady pro americko-islámské vztahy, k tomu dodal: „Touto otázkou se teď zabývá každý muslimský vůdce v zemi. Truchlili jsme jako všichni ostatní. Pamatujeme si tento den - ne proto, že jsme muslimové, ale proto, že jsme Američané."

Témata:  muslimové USA 37145

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy