Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové v ulicích demonstrovali proti brexitu, v zemi se konají "Pochody za Evropu"

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - V několika britských městech se dnes protestovalo proti brexitu, o němž lidé rozhodli v červnovém referendu. Demonstranti žádali "přestávku" v procesu vystupování z unie a udržení úzkých kulturních a hospodářských svazků s kontinentální Evropou.

"Pochody pro Evropu" se vedle Londýna konaly v Birminghamu, Edinburghu a v několika dalších městech a účastnily se jich některé osobnosti politiky a kultury, uvedla agentura AP. V Londýně demonstranti pochodovali centrem města k parlamentu, kde se má v pondělí konat debata o tom, zda se mají pořádat další referenda o EU.

Britská premiérka Theresa Mayová tento týden opět vyloučila, že by Spojené království uspořádalo nové hlasování o vztahu k EU. Zároveň odmítla možnost, že by země nakonec díky nějakému záložnímu plánu zůstala členem bloku. "Brexit znamená brexit," zopakovala ve středu na zasedání vlády.

Mayová dala už dříve najevo, že Británie do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, který se týká vystoupení z EU. To znamená, že oficiální výstupové rozhovory s Bruselem začnou nejdříve počátkem příštího roku.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy