Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko by si mohlo brzy zajistit krátkodobé zmírnění dluhu. Má to ale háček

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Šéf evropského záchranného fondu ESM Klaus Regling v dnešním vydání listu Ta Nea uvedl, že by se Řecko mohlo "velmi brzy" zajistit krátkodobé zmírnění dluhu. Podmínkou ovšem je dokončení reformy, kterou loni žádali mezinárodní věřitelé.

ESM má podle loňské letní dohody se zeměmi eurozóny, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) poskytnout Řecku do roku 2018 finanční pomoc až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), pokud bude Řecko plnit dohodnuté reformy. Obě strany se později domluvily na opatřeních ve prospěch zmírnění řecké dluhové zátěže.

Krátkodobě má Řecku pomoci prodloužení splatnosti dluhu, po roce 2018 se pak počítá s možností odkladu úrokových splátek a snížení úrokových sazeb.

"Pracujeme na tom (na krátkodobých opatřeních) a mohlo by se to stát velmi brzy," řekl Regling. "Doufáme, že řecká vláda velmi brzy uskuteční zbývající kroky," dodal. Na mysli měl založení nového fondu pro privatizaci a pokrok v prodeji konkrétního státního majetku.

Dlouhodobější opatření, která by snížila řecký dluh z jeho nynější úrovně 176 procent ročního výkonu ekonomiky, přijdou na řadu po ukončení záchranného programu v roce 2018, řekl šéf ESM.

Regling rovněž řekl, že pokud se Řecko bude držet dohodnutých plánů, mohlo by se příští rok vrátit na dluhopisové trhy.

Témata:  Řecko ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy