Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se setkal s Erdoganem, mluvili o situaci v Turecku po nezdařeném puči

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Chang-čou - Americký prezident Barack Obama se na okraji dvoudenního summitu G20 v Číně sešel se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Rešili situaci v Turecku po nezdařeném puči.

Americká vláda bude spolupracovat s Ankarou, aby pomohla tomu, že strůjci pokusu o státní převrat v Turecku z 15. července stanou před soudem. "Zajistíme, aby se ti, kdo se toho dopustili, zodpovídali spravedlnosti," řekl Obama.

Erdogan obviňuje ze zosnování převratu islámského duchovního Fethullaha Gülena, žijícího od roku 1999 v americkém exilu, a má Spojeným státům za zlé, že dosud odmítají duchovního vydat. Drtivá většina Turků zřejmě sdílí přesvědčení o Gülenově odpovědnosti za puč, poznamenala agentura AFP.

Gülena Erdoganův režim viní z pokusu o svržení turecké vlády dlouhodobě. Letos v lednu s ním a sedmdesátkou dalších osob začal v Turecku soudní proces kvůli pokusu svrhnout vládu již v prosinci 2013 prostřednictvím korupčního skandálu. Ten se týkal i Erdoganova syna Bilala.

Témata:  Barack Obama Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy