Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o Sýrii mezi Ruskem a USA je blízko, zní z Ruska. Washington tvrdí něco jiného

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry
Foto: usa.gov

Chang-čou - Zatímco americký prezident Barack Obama je skeptický ohledně míru v Sýrii, náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes prohlásil, že dohoda mezi USA a Ruskem o zastavení bojů v Sýrii je blízko.

Chystaná dohoda podle Reuters předpokládá, že Rusko zabrání syrské armádě bombardovat povstalce a že USA budou s Moskvou koordinovat boj proti Al-Káidě. Agentura se odvolává na dopis, který americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney zaslal ozbrojeným silám opozice.

Dokument vedle plošného příměří počítá i se zásobováním Halabu - města, o které bojují povstalci i syrská armáda. Vojsko by se podle ujednání mělo stáhnout z klíčové zásobovací cesty severně od Haabu a v oblasti pak bude vyhlášena zóna bez zbraní.

"Jsme blízko dohodě. Ale umění diplomacie vyžaduje čas k realizaci. Nedokážu vám říci, kdy bude dohody dosaženo a kdy to bude oznámeno," řekl Rjabkov. "Podle mě není důvod očekávat, že rozhovory ztroskotají," dodal s tím, že nyní Američané a Rusové vyjednávají o nejdůležitějších podmínkách prosazení příměří.

Americký ministr zahraničí John Kerry po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem bez upřesnění řekl, že stále zůstávají nevyjasněné významné body dohody. "Zítra se sejdeme a uvidíme, zda je možné, nebo ne, těchto několik záležitostí překlenout," konstatoval.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii John Kerry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy