Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS má nového ministra války, je jím zběh Chalimov

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Plukovník Gulmurod Chalimov (41), bývalý velitel speciálních policejních jednotek v Tádžikistánu, se stal jedním z hlavních velitelů Islámského státu. Informují o tom íránská a ruská média.

Chalimov v roli "ministra války" nahradil Umara Šíšáního, který padl "mučednickou smrtí" v červencových bojích o Mosul.

Chalimov loni v dubnu zběhl k IS. V Tádžikistánu byl obviněn z vlastizrady a Američané ho zařadili na "černou listinu" a prý na něj zároveň vypsali odměnu tři milionů dolarů. Nynější povýšení údajně nebylo oficiálně oznámeno proto, aby se Chalimov okamžitě nestal terčem pro americké letouny.

Chalimov je otcem osmi dětí a tádžické speciální jednotky vedl tři roky. Za jeho služby se mu dostalo řady státních vyznamenání.

Své zběhnutí k IS Chalimov na videu, zveřejněném loni v květnu, vysvětlil nespokojeností s poměry panujícími na tádžickém ministerstvu vnitra, včetně zákazu nosit muslimský oděv a provádět pět každodenních modliteb povinných pro islámské věřící.

Velitel Šíšání (†30), pravým jménem Tarchan Batirašvili, byl etnický Čečenec původem z Gruzie. Narodil se v roce 1986 a byl vojenským poradcem vůdce IS abú Bakra Bagdádího. Nacházel se na americkém seznamu nejhledanějších členů IS a Spojené státy na něj vypsaly odměnu pěti milionů dolarů.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy