Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong volí do Zákonodárné rady. Jde o nejdůležitější volby od roku 1997

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Hongkong - V Hongkongu se dnes konaly volby do Zákonodárné rady. Výsledky ukážou, zda se u moci udrží neoblíbený pročínský vůdce města a kolik obyvatel je nakloněno nezávislosti.

Dnešní volby jsou podle agentury AP vnímány jako nejdůležitější od roku 1997, kdy správu nad někdejší britskou kolonií převzala čínská vláda. Peking podle agentury AFP v poslední době usiluje o posílení svého vlivu v Hongkongu v politické, kulturní i vzdělávací oblasti.

Výsledek hlasování, které skončilo v 16:30 SELČ, by měl být znám v pondělí. U mnoha volebních místností se během dne tvořily dlouhé fronty, informoval list South China Morning Post. Volební účast by se mohla podle prvních odhadů pohybovat kolem 48 procent.

Obyvatelé Hongkongu vybírali 40 zástupců do 70členné rady. O zbylých 30 křeslech rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou podle agentury DPA většinou nakloněny užší spolupráci s Pekingem. V případě, že prodemokratický tábor ztratí oproti současnému stavu čtyři křesla, přijde o možnost blokovat v radě některé zákony.

O hlasy voličů se ucházela mimo jiné strana Joshuy Wonga (19), jednoho z vůdců předloňských prodemokratických demonstrací, který před nedávnem dostal za podněcování a účast na nepovolených shromážděních trest veřejně prospěšných prací.

Témata:  Hongkong Čína volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy