Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Meklenbursku fakticky vyhrála protiislámská AfD, ostatní strany ztratily

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Dnešní úspěch protiuprchlické a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD) v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde strana bude mít asi 17 křesel v 71členném zemském sněmu, je letos již několikátým v řadě.

I když v dnešních volbách podle odhadů nejvíce hlasů získala sociální demokracie (SPD), skutečným vítězem je AfD, shodují se pozorovatelé. Všechny ostatní parlamentní strany ztratily, přičemž část hlasů jim odebrala právě AfD.

"Píšeme v Meklenbursku-Předním Pomořansku dějiny," nechal se dnes večer slyšet zemský lídr AfD Leif-Erik Holm. Krátce předtím se dozvěděl, že první odhady jeho straně přisuzují 21,5 procenta hlasů a tím pádem druhé místo před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Právě této straně podle veřejnoprávní televize ARD Alternativa pro Německo odčerpala v Meklenbursku-Předním Pomořansku nejvíce voličů - 23.000. AfD obrala ale i další strany - sociální demokraty o 16.000, Levici o 18.000 a krajně pravicovou Národnědemokratickou stranu (NPD) dokonce o 19.000 voličů.

Alternativa pro Německo dokázala svou antiimigrační rétorikou a protestem proti tradičním stranám zároveň vyburcovat lidi, kteří normálně k volbám nechodí. Podle odhadu získala 61.000 takových voličů.

Získávat hlasy nespokojených voličů je pro Alternativu pro Německo, kterou ve volební kampani znovu podpořil bývalý český prezident Václav Klaus, o to jednodušší, že s ní žádná z dalších stran nechce vládnout. AfD tak často ani nemusí nabízet příliš konkrétní recepty řešení problémů v jednotlivých zemích.

Témata:  AfD Německo volby v Německu

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy