Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé devastují planetu, nastane velké vymírání, varuje věděc

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Lidstvo by mělo začít šetřit přírodu a do roku 2030 získávat zhruba osmdesát procent energie z obnovitelných zdrojů. V opačném případě budou ze zemského povrchu nadále mizet živočišné a rostlinné druhy a v následujících třiatřiceti letech vyhyne až 800 tisíc současných druhů, varuje americký biolog Reese Halter v rozhovoru pro server rt.com.

Potravinová bezpečnost v ohrožení

Lidé již změnili Zemi natolik, že jsme podle tvrzení některých vědců vstoupili do nového geologického věku. Zprávy prestižního časopisu Science uvádí, že se naše planete nyní nachází v epoše zvané antropocén.

Za mnoho milionů let bude možné nalézt lidský vliv na Zemi v kameni, podobně jako nyní nacházíme fosílie rostlin a živočichů, kteří žili před dávnými věky. V tomto případě však budoucí vědci naleznou radioaktivní prvky z našich jaderných zbraní a zkamenělé plasty.  

"Ano, přicházejí mi na mysl tři věci," odpovídá Halter na dotaz, co soudí o novém geologickém věku. "Předně, představte si, že jste na základní čáře fotbalového hřiště," pokračuje vědec s tím, že každý rok se v jeho vlasti, tedy jen ve Spojených státech, vyprodukuje tolik odpadu, že by pokryl fotbalové hřiště dlouhé 160 kilometrů.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"To je první věc. Druhou věcí je, že jsme vstoupili do věku klimatické nestability," varuje odborník. To podle jeho konstatování znamená, že aktuální spalování mnohdy finančně dotovaných fosilních paliv, které vede ke změně klimatu na Zemi, ve skutečnosti ohrožuje naši potravinovou bezpečnost.         

Třetím znepokojivým aspektem je dle biologa skutečnost, že ze Země mizí živočišné a rostlinné druhy tisíckrát rychleji než v posledních pětašedesáti milionech let. "Při tomto tempu, za třiatřicet let - v polovině století - to znamená, že 800 tisíc forem života, nebo-li polovina všeho, co známe, zmizí," bije na poplach Halter.   

Třetí světová válka

Jediný možný způsob, jak lze takovému vývoji předejít, dle názoru biologa obsahuje dva následující faktory - lidé musí začít šetřit planetu, která je vlastně naším systémem podpory života, k čemuž je nutné, aby se do roku 2030 začalo 80 procent energie vyrábět z obnovitelných zdrojů.    

"Je to jako mentalita třetí světové války," tvrdí vědec. Zdůrazňuje, že Spojené státy již nyní disponují potřebnou technologií a nezbytnými plány, aktuálně však chybí politická vůle k jejich realizaci. Halter nicméně očekává, že to se ve velmi brzké budoucnosti změní, jelikož se aplikace "zelených" technologií do praxe stane otázkou přežití lidstva.   

Uplynulý měsíc byl nejteplejším zdokumentovaným v historii lidstva. Existuje velké množství dat, která naznačují, že se dostáváme do fáze, kterou náš svět během existence lidského druhu nikdy předtím nezažil. Jaký dopad bude mít dle experta skutečnost, že vědci nyní začali hovořit o novém geologickém věku?

"Dopadem je to, že jsou zde lidé," uvádí Halter. Připomíná, že současný počet lidí - 7,4 miliardy - je na stošedesátiprocentní hranici, s níž se planeta Země dokáže vypořádat. Vhodnou cestou by bylo snížit daný stav zpět na 90 procent, konstatuje vědec.

"Pokud bychom byli velkou nádrží, na obalu by stálo: toxické, toxické, toxické," varuje odborník. Dodává, že to se musí změnit, protože to, co lidstvo provádí Zemi, provádí ve skutečnosti samo sobě.     

Témata:  ekologie Země vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy