Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do parlamentu v Hongkongu zamíří také prodemokratičtí aktivisté

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Do parlamentu v Hongkongu se dostali i mladí vůdci demonstrací, kteří požadují menší závislost této bývalé britské državy na Číně. Nicméně většinu si v zákonodárném sboru i nadále udrží politici, kteří jsou na straně Pekingu.

Hongkongská opozice si udržela klíčovou třetinu mandátů, která jí umožňuje blokovat některé zákony, napsala agentura Reuters. Prodemokratičtí aktivisté prosazují větší autonomii Hongkongu, či dokonce jeho nezávislost.

Hlasování bylo označováno za nejdůležitější od roku 1997. Byly to první volby od předloňských prodemokratických demonstrací, které v době svého vrcholu přitáhly do ulic na 100 tisíc lidí.

V hongkongském parlamentu usedne několik kandidátů z řad studentských vůdců protestů. Asi nejznámější je Nathan Law (23) ze strany Demosisto, kterou letos založil další známý mladý prodemokratický aktivista Joshua Wong.

"Myslím si, že obyvatelé Hongkongu skutečně chtějí změnu," prohlásil Nathan Law po zveřejnění dílčích výsledků. Zároveň ale varoval, že prodemokratický tábor "musí být ve svém boji proti (čínské) komunistické straně jednotný".

Témata:  Hongkong Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy