Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi mají migrantů v Calais dost, zablokovali ulice i dálnice

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais - Obyvatelé francouzského Calais zablokovali v pondělí ulice ve městě i okolní dálnice. Cílem akce je dotlačit vládu ke zrušení uprchlického tábora u města. V takzvané Džungli žije asi 9000 běženců, kteří se chtějí dostat do Velké Británie.

Blokáda začala v osm hodin ráno. Očekává se, že největší problémy způsobí na dálnici vedoucí do tunelu spojujícího Francii s Británií. Londýn kvůli tomu vyslal na místo své policisty, aby pomáhali francouzským kolegům informovat řidiče o objížďkách.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve sice slíbil co nejrychlejší odstranění tábora, nicméně upozornil na to, že likvidace musí probíhat ruku v ruce s tím, jak se budou vytvářet nouzové ubytovací kapacity.

Napětí narostlo poté, co uprchlíci z Džungle záměrně způsobovali nehody kamionů i osobních aut, ohrožovali řidiče motorovými pilami a mačetami. Migranti narušují dopravu kvůli snaze dostat se do Británie. Obyvatelé Calais hlásí stále více problémů, které jim kritická situace v táboře přináší.

Kromě řidičů kamionu, kteří se chystají blokovat dopravu pomalou jízdou, se do protestu zapojilo také několik set farmářů, kteří si stěžují na zničená pole i úrodu.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy