Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vzkazuje: Neodcházíme z Evropy, do evropských záležitostí budeme mluvit i po Brexitu

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Velká Británie sice po červnovém referendu opustí Evropskou unii, ale ne Evropu jako takovou. Chce proto i nadále mluvit do evropských záležitostí, i přesto, že nebude členem Unie.

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson na návštěvě Vídně prohlásil, že jeho země se bude nadále zapojovat do evropských záležitostí. Učiní tak podle agentury AP dokonce i po vystoupení z Evropské unie. 

Johnson po setkání s rakouským kolegou Sebastianem Kurzem ve Vídni řekl, že oba diskutovali o migrační krizi v Evropě. "My ve Spojeným královstvím chceme i nadále společně řešit tento druh otázek, ať je náš vztah s Evropskou unií jakýkoliv," dodal.

Británie v červnovém referendu těsnou většinou rozhodla o vystoupení z EU. Zatím ale neaktivovala článek Lisabonské smlouvy, kterým její odchod z Unie, tedy brexit začíná.

Johnson po setkání prohlásil, že Kurzovi "velmi jasně" řekl: "Neodcházíme z Evropy, odcházíme z Evropské unie. Chceme silnou Evropskou unii, ale také chceme silné Spojené království."

Témata:  Velká Británie Brexit Boris Johnson

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy