Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko má plán: Chce výjimečný stav a uzavření hranic

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouská vláda plánuje vyhlásit výjimečný stav a uzavřít hranice před migranty. Podle deníku Der Standard jsou přílivem uprchlíků ohroženy bezpečnost, pořádek, ale i školství a zdravotnictví.

Zákon o výjimečném stavu, v rámci kterého Rakousko nevpustí do země žádné migranty, schválila vláda už v dubnu. Podle něj může země kvůli uprchlíkům vyhlásit stav nouze z důvodu ohrožení vnitřní bezpečnosti.

Podle deníku Der Standard jsou přípravy na vyhlášení tohoto stavu v jednání. Ministerstvo vnitra sestavuje důvodovou zprávu, v níž upozorňuje, že silný příliv žadatelů o azyl ohrožuje řadu klíčových odvětví. Rakušané navíc počítají s tím, že na ně bude kvůli opatřením podána žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, chtějí proto dodržet podmínky, za kterých lze stav nouze vyhlásit.

Podle deníku ohrožují migranti celkem sedm klíčových oblastí. První z nich se týká počtu migrantů. Vysoký počet příchozích uprchlíků narušuje fungování stěžejních institucí a pokud by tento trend pokračoval, hrozí jejich zhroucení. 

V případě pokračování migrace se prý rovněž zhroutí systém základní péče a ubytování. Ze žadatelů o azyl se stávají bezdomovci a země tomu podle Der Standard není schopna zabránit. 

Třetí oblastí je bezpečnost, konkrétně statistiky trestné činnosti migrantů. Počet zahraničních podezřelých se prý zvyšuje a zvýšil se také počet odsouzených cizinců především u drogových trestných činů, krádeží a sexuálních napadení. Nejčastěji jde podle statistik o cizince z Afghánistánu, Nigérie a Maroka. 

V ohrožení je podle deníku také justice. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že v rakouských věznicích byly zaznamenány radikalizační tendence a migranti mají dopad i na soudy, které čelí nárůstu azylových řízení. 

V ohrožení je i školství. Zvyšuje se totiž počet dětí, které neovládají německý jazyk, což má dopad na rakouské studenty. Ve školách chybí také sociální pracovníci a psychologové, kteří by se měli migrantům věnovat.

Šestou oblastí je zdravotnictví. To zažívá nevídané přetížení zejména v oblasti dětské psychiatrie, ale i v dalších odvětvích.

Sedmou oblastí, kterou migranti podle deníku ohrožují, je trh práce. Více než 75 procent migrantů podle politiků absolvovalo pouze základní školní docházku a hrozí, že Rakousko potká historicky nejvyšší nezaměstnanost. Tím by došlo k enormní zátěži trhu trhu s nekvalifikovanou pracovní sílou.

V případě, že Rakousko schválí dekret o stavu nouze, nebude Rakousko přijímat žádné migranty. Výjimku dostanou pouze ženy a děti, případně příbuzní cizinců žijících v Rakousku.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy