Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální oteplování narušuje životní procesy v oceánech, tvrdí vědci

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Oslo - Globální oteplování podle vědců narušuje životní procesy v oceánech od planktonu po velryby. Může totiž zvyšovat teplotu moří, i když se emise způsobující skleníkový efekt zastaví.

K takovému závěru dospěla studie mezinárodního vědeckého týmu, která dnes byla zveřejněna v norské metropoli Oslu.

Zvyšování teploty moří podle vědců zároveň narušuje deštný režim na pevnině, kde vyvolává případy extrémních teplot a napomáhá šíření infekcí.

"Oteplování oceánu se může stát největší skrytou hrozbou naší generace," uvádí studie Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN). Podílelo se na ní 80 vědců z dvanácti zemí.

Dopady této situace jsou podle autorů studie znát už nyní. Světový oceán od roku 1970 absorboval na 90 procent tepla, které vzniká vlivem emisí skleníkových plynů. Oteplování vyhání k pólům mořské živočichy včetně planktonu, medúz, ryb a mořských želv.

"Rychlost změn v oceánu, které jsou často nevratné, je jedenapůlkrát až pětkrát rychlejší než na pevnině," uvádí se ve studii.

Témata:  vědci globální oteplování Oceán

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy