Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn zrušil lety kvůli aktivistům. Přeplavali Temži a pronikli na letiště

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Londýn - Na ranvej letiště London City dnes proniklo Devět aktivistů britské odbočky amerického hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Aktivisté způsobili zpožďování a rušení letů. Policie postupně všechny aktivisty zatkla a provoz na letišti byl kolem poledne částečně obnoven.

Členové hnutí chtěli dnešním činem podle svého prohlášení poukázat na negativní dopady klimatických změn a znečištění ovzduší, které podle nich nejprve pociťují černoši.

Policie nyní vyšetřuje, jak se aktivistům podařilo překonat bezpečnostní opatření letiště a dostat se dráhu obklopenou vodou. Podle britského tisku patrně přeplavali přes Temži nebo ji přepluli na člunu.

Letiště London City využívají podle BBC kvůli jeho blízkosti především bankéři a obchodníci ze čtvrti Canary Wharf, která je spolu s City finančním centrem britské metropole.

Témata:  Velká Británie letectví a letadla

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy