Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytik varuje: Uprchlíků neubývá, a možná bude hůř

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Migrační tlak na Evropu neoslabuje. Tvrdí to maďarský bezpečnostní analytik József Horváth, který varuje před Tureckem a jeho dohodou s Evropskou unií.

Podle Horvátha nic nenaznačuje tomu, že by migrační tlak na Evropu oslaboval. Analytik to uvedl v maďarské veřejnoprávní televizi M1.

Dodal, že v krizových oblastech Blízkého východu ani v evropské politice se nic nezměnilo, a právě proto není důvod ani k poklesu počtu příchozích migrantů.

Tvrdí, že v současnosti je aktivní mořská trasa. Ta balkánská je zatím utlumená. "Dokdy tomu tak bude závisí na Turecku. Pokud mu Evropská unie nesplní požadavky, tak migranty, kteří tam jsou, pustí," varuje.

Řešením by podle něj bylo vyhoštění ilegálních migrantů, v Evropě se ale v tomto směru nepřijaly žádná opatření, tvrdí Horváth. Situace je podle něj "směšná", protože migranti papír o vyhoštění mohou klidně roztrhat a na jiném místě zase požádat o azyl pod jiným jménem.

Témata:  uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy