Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina chce do NATO. Potřebuje podporu proti Rusku

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve výroční správě přednesené v parlamentu uvedl, že Pro Kyjev je stále obtížnější získávat mezinárodní podporu v konfliktu s Ruskem. Strategickým cílem země je podle ně získat členství v NATO.

"Ukrajina nadále bude potřebovat silnou mezinárodní podporu v boji proti ruské agresi," řekl Porošenko. "Ale získání takové podpory je pro naše diplomaty kvůli různým objektivním a subjektivním faktorům stále obtížnější," dodal s tím, že i přes problémy se Ukrajina cítí bezpečněji než před rokem.

Evropská unie kvůli ruskému počínání na Donbasu a kvůli anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krymu uvalila na Moskvu sankce, členské státy jsou ale rozděleny v otázce, jak se sankční politikou pokračovat. Ukrajinští politici již dříve vyslovili obavy, že nárůst populismu v Evropě a budoucí odchod Británie z EU může unijní podporu Ukrajiny oslabit.

"Během příštího roku se mohou v několika evropských státech dostat k moci politické síly, které sice nejsou extremistické, ale kloní se ke kompromisu s Kremlem," varoval Porošenko.

Porošenko se věnoval také hospodářskému a politickému stavu země. Kyjev sice provádí reformy, někteří ukrajinští i západní politici ovšem jejich podobu kritizují jako nedostatečnou a přirovnávají je ke kosmetickým úpravám. Od srpna měl například fungovat nový systém pro elektronická daňová přiznání státních úředníků.

Ukrajinský prezident se obává, že vnitřní politická nestabilita země může ohrozit první známky ekonomického uzdravování.

Témata:  Petr Porošenko NATO (Severoatlantická aliance) Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy