Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Hit internetu. Norský král se v rozporu s vládou zastal uprchlíků

Norský král se zastal uprchlíků
Norský král se zastal uprchlíků
Foto: YouTube

Oslo - Norský král Harald V. (79) ve svém projevu vyzdvihl náboženskou, kulturní i sexuální rozmanitost občanů své země a výslovně se zastal imigrantů. Jeho slova byla v rozporu s vládou, která žádá přísnost vůči žadatelům o azyl.

Video s projevem Haralda V. je hitem internetu. Získalo tisíce komentářů s vyjádřením podpory.

"Norsko jste vy. Norsko jsme my... Norsko je jedno," řekl monarcha minulý týden asi 1500 hostům na slavnosti v zámeckém parku v Oslu. "Norové jsou dívky, které mají rády dívky, chlapci, kteří mají rádi chlapce, a dívky a chlapci, kteří se mají rádi navzájem," dodal s tím, že "Norové věří v Boha, v Alláha, věří všemu a ničemu".

"Norové jsou i přistěhovalci z Afghánistánu, Pákistánu, Polska, Švédska, Somálska a Sýrie. Moji prarodiče přišli před 110 lety z Dánska a Británie. Není vždy snadné říci, odkud pocházíme, jakou máme národnost. To, co nazýváme domovem, je tam, kde je naše srdce - a to nelze vždy vtěsnat mezi státní hranice."

Témata:  Norsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy