Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno ve Francii: Soud na Korsice odmítl zrušit zákaz nošení burkin na pláži

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Bastia (Francie) - Správní soud na francouzském ostrově Korsika dnes odmítl zrušit zákaz nošení burkin na pláži. Ten vyhlásil starosta obce Sisco. Informovala o tom agentura AFP.

Francouzský nejvyšší správní soud, státní rada, 26. srpna po vzrušených polemikách pozastavil platnost zákazu nošení burkin na plážích, který od července postupně zavedly téměř tři desítky francouzských pobřežních měst a obcí.

Rada konstatovala, že zákaz nelegálně narušuje základní svobody. Uvedla přitom, že plavky muslimských žen zakrývající celou postavu není možné zakázat, jestliže nezpůsobují problémy ve veřejném pořádku.

Verdikt nejvyššího správního soudu by měla respektovat řada měst a obcí na středomořském pobřeží, které trvají na svých plážích na zákazu koupání v oblečení "nerespektujícím sekularismus", přestože nedošlo k žádným incidentům.

Případ korsické vesnice Sisco je ale odlišný. Starosta totiž zákaz vyhlásil den po líté bitce, která si vyžádala značné škody a také zraněné. Do obnovení klidu byla v místě nasazena stovka četníků a policistů.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy