Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loňské žádosti uprchlíků o azyl budou vyřízeny nejpozději do jara 2017, tvrdí Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Všechny žádosti o azyl, které uprchlíci v Německu podali v loňském roce, úřady zpracují nejpozději do jara příštího roku. V Berlíně to dnes řekla kancléřka Angela Merkelová.

Letos Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) rozhodne asi o 700.000 loňských žádostech.

"Nejpozději na konci září budeme mít jasný přehled o tom, kolik (migrantů) loni přesně přišlo. To už budou všichni registrováni," uvedla kancléřka na akci pořádané její Křesťanskodemokratickou stranou (CDU). "Na jaře příštího roku budou všechny žádosti zpracované, kromě těch, u kterých chybí dokumenty nebo jsou v nepořádku," dodala Merkelová.

Podle ředitele BAMF Franka-Jürgena Weiseho zvládne letos úřad zpracovat zhruba 700.000 žádostí. Listu Frankfurter Allgemeine Zeitung tento týden Weise řekl, že důvodem zdržení oproti původnímu plánu je fakt, že školení nového personálu postupuje pomaleji, než se čekalo.

V loňském roce do Německa přišlo téměř 1,1 milionu lidí, většinou po takzvané balkánské stezce z Turecka přes Řecko, balkánské země a Rakousko. Tak vysoký počet žádostí o azyl BAMF zahltil a úřad musel požádat o personální posilu.

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy