Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plákáty si střílí z Orbána: Přes milion Maďarů chce utéct do Evropy

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budupešť - V Maďarsku se před říjnovým referendem o uprchlických kvótách objevily plakáty, které zesměšňují vládní kampaň. "Věděli jste to? Více než milion Maďarů chce utéct z Maďarska do Evropy", stojí na jednom z nich.

Referendum pořádá premiér Viktor Orbán - a satirici se mu rozhodli odpovědět plakáty, zesměšňujícími Orbánovu "kampaň strachu", upozornil francouzský list Le Monde.

"Jsme proti ovzduší nenávisti, které vytváří tato vláda," vysvětlil Gergö Kovács z Maďarské strany dvojocasých psů, což je recesistické sdružení.

Vláda zahájila v létě v médiích novou kampaň proti migrantů se slogany jako "Věděli jste to? Více než 300 lidí v Evropě zemřelo od začátku migrační vlny"; "Brusel chce, abychom přijali uprchlíky v počtu odpovídajícím celému městu"; "Milion uprchlíků čeká, aby přišli do Evropy".

Satirici odpověděli 800 plakáty a desetitisíci letáky se zparodovanými slogany: "Věděli jste to? Lidi nejsou hloupí" či "Věděli jste to? V Sýrii je válka".

Grafický umělec Kovács, jak si povšiml list The Financial Times, dokázal loni v létě od 7000 krajanů získat na 33 milionů forintů (asi 2,9 milionu Kč), takže mohl vládní xenofobní billboardovou kampaň parodovat plakáty typu "Vítejte v Maďarsku, my máme pracovní fleky v Londýně."

Maďarsko nepřijalo žádného uprchlíka v rámci prvého programu přerozdělování migrantů, schváleného členskými státy EU.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy