Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a USA prodloužily sankce proti Rusku

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Washington - Diplomaté se dnes v Bruselu dohodli, že země EU prodlouží sankce vůči konkrétním lidem a právnickým osobám, spojeným s narušováním ukrajinské územní celistvosti. K obdobnému kroku přistoupily také Spojené státy.

Rozhodnutí prodloužit embargo o půl roku zasáhne 146 osob a 37 právnických subjektů. Seznam tak od svého posledního prodloužení letos v březnu nedoznal změn.

Sankce, spočívající ve zmrazení majetku a zákazu cestování, jsou součástí kroků, jimiž unie v roce 2014 reagovala na ruskou anexi Krymu a na dění v Donbasu.

Na černé listině je například ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin či lidé blízcí Kremlu jako Sergej Gljazev, poradce ruského prezidenta Vladimira Putina. Nechybějí jména náměstků ruského ministra obrany či vojáků, kteří veleli ruskému vstupu ukrajinský poloostrov. Embargo se vztahuje také na velitele separatistických jednotek na Donbasu a lídry tamních samozvaných republik.

Evropská unie na Rusko ale uvalila především hospodářské sankce. Ty už byly prodlouženy do konce ledna 2017, v EU se na podzim čeká ostrá debata o budoucnosti vztahů s Ruskem.

Také Spojené státy dnes rozšířily sankce proti Rusku. Na seznam bylo nově zařazeno 11 ruských firem napojených na ruský zbrojní program.  Podle sdělení amerického ministerstva obchodu, které sankce obvykle vyhlašuje, nesmějí postižené ruské firmy vyvážet svou produkci na amerických trh.

Kreml dnes na krok Washingtonu reagoval podrážděně a pohrozil odvetou. Opatření americké vlády podle mluvčího Dmitrije Peskova směřuje přímo proti perspektivě dialogu o "citlivých otázkách", o němž jednali minulý týden v Číně nejvyšší představitelé obou zemí Vladimir Putin a Barack Obama.

Témata:  protiruské sankce EU Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy