Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě se rozhořel nový spor. Maďarsko se kvůli uprchlíkům hádá s Rakouskem

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarsko se naštvalo na rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotku, který se chce kvůli odmítání migrantů obrátit na soud. Maďarsko tvrdí, že přijme zpět pouze ty přistěhovalce, kteří na území Evropské unie poprvé vstoupili v Maďarsku.

Maďarsko přijme zpět pouze migranty, kteří na území Evropské unie poprvé vstoupili v Maďarsku. Dnes to pro agenturu MTI uvedl maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó.

Šéf maďarské diplomacie reagoval na slova rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotky, který uvedl, že se jeho země obrátí na soud, pokud Maďarsko nepřijme žadatele o azyl, kteří by měli svou žádost v souladu s evropskými normami podat ve státě, ve kterém poprvé vkročili na území EU.

Szijjártó zdůraznil, že uprchlíci z Blízkého východu či Afriky evidentně vkročili na území unie v jiných zemích než v Maďarsku. Proto se podle něj nelze vymlouvat na skutečnost, že je v těch zemích nezaregistrovali.

"Maďarsko dodržuje evropské normy, hlídá hranice a registruje přistěhovalce. Fakt, že počet příchozích ilegálních migrantů do Rakouska klesá, je výsledkem zpřísnění ochrany maďarských hranic," uvedl maďarský ministr zahraničních věcí.

Maďarsko i Rakousko jsou přitom v rámci Unie známy svým tvrdým postojem k přijímání migrantů. Rakouská vláda plánuje vyhlásit výjimečný stav a uzavřít hranice před migranty. Podle deníku Der Standard jsou přílivem uprchlíků ohroženy bezpečnost, pořádek, ale i školství a zdravotnictví.

Zákon o výjimečném stavu, v rámci kterého Rakousko nevpustí do země žádné migranty, schválila vláda už v dubnu. Podle něj může země kvůli uprchlíkům vyhlásit stav nouze z důvodu ohrožení vnitřní bezpečnosti.

Podle deníku Der Standard jsou přípravy na vyhlášení tohoto stavu v jednání. Ministerstvo vnitra sestavuje důvodovou zprávu, v níž upozorňuje, že silný příliv žadatelů o azyl ohrožuje řadu klíčových odvětví. Rakušané navíc počítají s tím, že na ně bude kvůli opatřením podána žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, chtějí proto dodržet podmínky, za kterých lze stav nouze vyhlásit.

Maďarsko jako první země vybudovalo ploty, tvrdě bojuje proti kvótám na uprchlíky. A teď sáhlo k dalšímu radikálnímu kroku. Podle BBC shání maďarská policie pomocí inzerátů 3 tisíce „hraničních lovců". Ti by měli posílit asi 10 tisíc policistů a vojáků, kteří už v tuto chvíli drží stráž u ostnatého plotu. Země jej vybudovala s úmyslem udržet všechny běžence mimo své území.

Noví rekruti, stejně jako stávající důstojníci, dostanou pistole s ostrou municí, a kromě toho i pepřové spreje, obušky, pouta a ochrannou výstroj. To všechno i přes fakt, že počet migrantů na maďarské jižní hranici se Srbskem stagnuje, denně jich jsou zaznamenány méně než 2 tisíce.

Maďarský prezident János Áder rovněž vypsal referendum proti uprchlickým kvótám. Otázka referenda zní: "Jste pro to, aby Evropská unie mohla i bez souhlasu maďarského parlamentu stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?"

Témata:  Maďarsko Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy