Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří na Donbasu se dodržuje, hlásí OBSE

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Minsk/Kyjev - Bezpečnostní situace na východě Ukrajiny se zlepšila. Příměří vyhlášené k 1. září prý obě strany dodržují.

Prohlásil to dnes v běloruském Minsku šéf pozorovatelské mise Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Martin Sajdik.

K novinářům promluvil po další schůzce takzvané minské skupiny, která sdružuje zástupce OBSE, Kyjeva, Moskvy a donbaských radikálů.

Nad jednáním v Minsku podle Sajdika "vyšlo slunce". Zástupci doněckých i luhanských vzbouřenců se podle něj shodli na tom, že bezpečnostní situace je lepší. Stejně se prý vyjádřil i Ertugrul Apakan, šéf speciální monitorovací mise OBSE, která sleduje situaci na místě.

Zprávy z donbaské fronty ale tak jednoznačné nejsou. Separatisté dnes oznámili, že ukrajinská armáda ostřelovala Doněck a zabila jednoho povstaleckého vojáka. Mluvčí vzbouřenců Eduard Basurin uvedl, že za posledních 24 hodin Ukrajinci ostřelovali povstalecká území víc než stokrát.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy