Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko a Spojené státy podniknou společnou operaci na dobytí Rakky

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Damašek - Turecko je připraveno zúčastnit se společně se Spojenými státy operace s cílem dobýt Rakku, baštu organizace Islámský stát (IS) v Sýrii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to řekl novinářům během návratu ze summitu G20 v čínském Chang-čou, kde se setkal mimo jiné s americkým prezidentem Barackem Obamou. USA Erdoganovo vyjádření zatím nijak nekomentovaly.

"Obama chce některé věci týkající se Rakky učinit společně," řekl Erdogan podle deníku Hürryiet. "Řekli jsme mu, že z našeho pohledu by to nebyl problém," dodal prezident s tím, že Obamovi navrhl, aby se kvůli podrobnostem setkali zástupci turecké a americké armády.

Východosyrská Rakka je de facto hlavním městem chalífátu, který vyhlásila na části území Sýrie a Iráku organizace Islámský stát. Ve městě podle odhadů žije asi 250.000 až půl milionu lidí.

Turecká armáda se do pozemních bojů v Sýrii zapojila na konci srpna, kdy její tanky překročily společnou hranici v okolí města Džarábulusu. O víkendu otevřela další frontu v okolí města Ar-Raj. Turecké armádě a jí podporovaným povstalcům se podle Ankary v neděli podařilo vytlačit bojovníky IS z posledních pozic u turecko-syrské hranice.

Témata:  Turecko Sýrie USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy